Convident: innovatief woonproject

Studenten wonen samen met cliënten van LIMOR in Zwolle

Convident is een innovatief woonproject waarbij 8 studenten samenwonen met 7 cliënten van LIMOR. Met elkaar vormen zij een community waarin het prettig wonen is.

 

Voor mensen die uit detentie komen kan de overgang naar buiten erg groot zijn. Door gedetineerden in de laatste fase van detentie, ex-gedetineerden (met toezicht) en cliënten met toezicht te laten samenwonen met mensen zonder strafblad, kunnen zij geïnspireerd raken om een nieuwe start te maken. 

 

Ontmoeten en het leven in de community staat centraal bij Convident. Deelnemers krijgen ondersteuning van ambulante begeleiders. Hierbij wordt altijd zorgvuldig gekeken naar de individuele hulpvraag. Overdag gaan mensen naar hun werk of naar een vorm van dagbesteding. In de avond en in het weekend is er ruimte voor groepsactiviteiten.

 

Voor wie is Convident?

Gedetineerden in de laatste fase van detentie, ex-gedetineerden (met toezicht) en cliënten met toezicht kunnen in aanmerking komen voor deelname aan Convident. De casemanager zorgt samen met een psycholoog voor een zorgvuldige screening. Mensen waarbij sprake is van ernstige geweldsdelicten, zedendelicten of recente of actieve verslavingsproblematiek zijn uitgesloten van deelname aan Convident.

 

De studenten die willen deelnemen dienen net als de deelnemers een duidelijke motivatie te hebben. Hierbij is het van belang dat ze vooraf nadenken over hoe ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan de community. Ook bij de studenten vindt een zorgvuldige screening plaats. Zodat de uiteindelijke community een veilige plek is waar iedereen prettig kan wonen.

 

Bewezen succesvol

In Denemarken wonen studenten en ex-gedetineerden al sinds 1979 samen in een community. Het revolutionaire project Skejby (spreek uit: ‘Skeebuu’) werd in Aarhus opgestart. Onderzoeksresultaten uit Denemarken laten zien dat de kans op terugval van deelnemers met 21% vermindert ten opzichte van reguliere uitstroom uit de gevangenis. 

 

Convident is een samenvoeging van ‘student’ en ‘convict’. Dat staat symbool voor de verbintenis tussen studenten en cliënten. Doordat de studenten op een positieve manier met de toekomst bezig zijn kunnen ze als rolmodel fungeren voor de ex-gedetineerden. Daarnaast biedt het wonen in de community studenten de kans om hun ervaring uit te breiden en daarmee hun leven te verrijken. Fonetisch kun je Convident uitspreken als het Engelse woord: Confident, wat zelfverzekerd betekent. Dat verwijst naar de stabiele basis die we mensen bieden met het project. Zodat ze zelfverzekerd hun plek in de maatschappij kunnen innemen. 

 

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Voor meer informatie over Convident kunt u contact met ons opnemen. Dat kan per e-mail: convident@limor.nl. Ook als u graag naar de omwonendenavond wilt komen, maar geen uitnodiging heeft ontvangen kunt u contact met ons opnemen.

 
Plus

Adressen

Regiobureau Overijssel

Handellaan 241, 8031EM Zwolle
T

Voor informatie of algemene vragen kunt u bellen met 085 485 6000 of stuur een e-mail naar: info@limor.nl

 

Contact