Begeleider Jaap Luijkenaar geeft inkijk in aanpak Housing First

Bij Omroep West in documentaire: 'Buiten Gewoon'

LIMOR Housing First-begeleider Jaap Luijkenaar laat in ‘Buiten Gewoon’ van Omroep West zien hoe Housing First het verschil kan maken voor mensen. Tijdens de uitzending bezoekt hij Albert die inmiddels succesvol woont. 


Jaap legt uit dat de mensen die in aanmerking komen voor Housing First niet zelf in staat zijn om een woning te zoeken. Dat ze vast zitten in een soort keurslijf van het dakloos zijn. “Elke dag weer: overleven, overleven, overleven.”

 

Waarom Housing First werkt

Jaap: “Het moment waarop mensen van langdurig dakloos naar een woning gaan, doet veel met ze. Mijn rol is tijd geven om te wennen. Maar ook signaleren hoe het gaat.” Juist daarom zijn volgens Jaap de huisbezoeken zo van belang. “Omdat het hun plek is. Als ik ze alleen op kantoor zou laten komen, dan is het een minder neutrale plek. Aan de ene kant kom ik hun huis binnen, maar ze mogen me ook weigeren. En dat is het mooie ervan. Die vrijheid.”

 

Het effect van succes

Voor Albert heeft Housing First geleid tot een succesvolle huisvesting. Ook voor Jaap is dit van grote waarde. “Albert heeft veel meegemaakt, hij komt van ver. En hij kiest nu niet meer voor de makkelijke weg. Hij wordt weer actief deelnemer, dat vind ik mooi. Dat doet wel wat met me.”

 

Over ‘Buiten Gewoon’

In de achtdelige documentaireserie 'Buiten Gewoon' van Omroep West volgt Fred Zuiderwijk verschillende dak -en thuisloze mensen om erachter te komen hoe zij dakloos zijn geworden, hoe ze leven en hoe ze de toekomst zien.

 

Meer weten over Housing First?

LIMOR biedt Housing First aan op verschillende plekken in Nederland. Ook heeft LIMOR het initiatief genomen om de Housing First Gids te naar de Nederlandse context te vertalen. Lees hier verder

 

Delen: