Blog: de kracht van een knuffel

door Johannes Schouten

Een aantal weken geleden mocht ik een ouderwetse spreekbeurt houden in een kleuterklas. De klas van mijn zoon. Ik vertelde daar over de mensen die ik vanuit Housing First Groningen mag helpen.

 

Mensen zonder huis, die op straat leven en vaak complexe problemen ervaren. Het jonge publiek uit de kleuterklas stelde niet alleen goede vragen, ze dachten oprecht met mij mee en namen het verhaal van onze doelgroep heel serieus. Dat leidde tot een mooi en waardevol gesprek. Een vraag die ik hen stelde is wat ze het meest zouden missen als ze geen huis meer zouden hebben. De antwoorden liepen ontzettend uiteen. Natuurlijk werd het bed genoemd. Speelgoed ook. Maar wat opvallend vaak aan bod kwam waren knuffels. Dat antwoord ontroerde mij en gaf tegelijkertijd een dieper inzicht in het leven van de mens die wij met Housing First helpen.

 

Knuffels, zo weten we vanuit de psychologie, zijn voor kinderen de verkenners en kameraden naar een onbekende en daarom onveilige wereld. Alle kinderen die ik tijdens die spreekbeurt sprak woonden thuis. En hun huizen zijn (meestal geloof ik) plekken waar ze zich veilig voelen. Plekken die hen faciliteren om de wereld in te gaan. Om volwassen te worden. En dat is fantastisch. Precies wat deze kinderen nodig hebben. Hoe schrijnend is het dat er nog steeds veel mannen en vrouwen zijn die niet zo’n veilige plek hebben. Geen plek die hen een stabiele basis biedt waarvandaan ze erop uit kunnen gaan. Geen plek waar zij zich geborgen kunnen voelen. 

 

Onze ondersteuning van Housing First begint met het organiseren van een huis. Dat is soms lastig, maar de uitdaging van Housing First is veel groter dan dat. Zoals de kinderen dat zo mooi wisten te verwoorden. De uitdaging is om een plek te krijgen waar ze zich thuis en veilig voelen. Want pas wanneer iemand zich (weer) gesteund voelt en een veilige thuisbasis heeft ontstaat vertrouwen in de toekomst. Ik zie het als een voorrecht dat ik hier een bijdrage aan mag leveren. Voor mij persoonlijk is dat vaak een nederig makende ervaring. In Groningen en op veel andere plekken in Nederland blijft LIMOR zich hier voor inzetten. Omdat ieder mens een veilige plek verdient. 

 

Meer weten over Housing First? Lees verder over ons aanbod. 

Delen: