De overvolle nachtopvang bewijst dat het tijd is voor een radicaal andere aanpak

Melanie Schmit in Buiten Gewoon: ‘We kunnen dakloosheid oplossen’

Als je echt nergens meer terecht kunt, je bent je huis kwijt, je kan niet meer bij vrienden op de bank terecht en je hebt acuut onderdak nodig – dan kun je naar de nachtopvang.
 

Het aantal mensen dat hulp nodig heeft neemt de laatste jaren toe. Zo snel dat er op dit moment zelfs een wachtlijst is voor de nachtopvang. Dat betekent dat er geen bed voor je is en dat je dus nergens kunt slapen. In aflevering 6 van Buiten Gewoon pleit LIMOR kwartiermaker Housing First Melanie Schmit daarom voor een radicaal andere aanpak.


In de omgeving Den Haag faciliteert De Kessler Stichting de nachtopvang. Marcella Haak:  “Als je nergens meer terecht kan, dan kan je je via het daklozenloket van de gemeente melden en kun je bij ons terecht. Dan krijg je een bed, je krijgt begeleiding, je krijgt wat eten. En we gaan samen met jou kijken naar wat we kunnen doen.”

 

Nachtopvang als tijdelijke oplossing

Marcella Haak: “De nachtopvang is geen fijne plek om gebruik van te moeten maken. Als je hier binnenkomt dan heb je vaak geen andere mogelijkheden meer. En het feit dat je in die situatie zit is natuurlijk bijzonder vervelend. Nachtopvang is dan ook niet bedoeld als een oplossing voor de lange termijn. Het is een noodvoorziening waar je zo kort mogelijk verblijft zodat je zo snel mogelijk naar een plek kan waar je op de lange termijn een goede oplossing kan vinden. 

 

LIMOR Kwartiermaker Housing First Melanie Schmit: “Over het algemeen hoor ik toch wel terug dat de nachtopvang  als behoorlijk traumatiserend wordt ervaren door de mensen die daar gebruik van maken. Dat is niet zozeer iets waar de opvangorganisaties iets aan kunnen doen, dat komt door de manier waarop we in Nederland de traditionele noodopvang hebben opgetuigd. Bovendien is er sprake van een behoorlijk gebrek aan middelen voor die organisaties. Mensen verblijven met meerdere mensen in een slaapzaal. Dat verblijf is steeds vaker langdurig omdat we geen huisvesting hebben. Er is weinig rust, weinig privacy en weinig veiligheid. Waardoor deze situatie al snel onhoudbaar wordt.”

 

Overvolle nachtopvang

Marcella Haak: “Ik zie dat de toenemende complexiteit van de maatschappij er voor zorgt dat steeds meer mensen buiten de boot vallen. Mensen die geen vangnet meer hebben en daardoor in de problemen komen. In de veertien jaar dat ik voor de Kessler Stichting werk is het voor het eerst dat ik zie dat er mensen op de wachtlijst staan voor de nachtopvang. Dat betekent dat er geen bed voor je is en dat je dus nergens kan slapen.”

 

Radicale aanpak

Melanie Schmit: “Ik pleit voor een radicaal andere aanpak. We zien nu dat de dakloosheidcijfers stijgen.  Terwijl we dakloosheid echt kunnen we oplossen als we dat willen. Het zijn gewoon beleidskeuzes.”

 

LIMOR biedt door het hele land Housing First. Bij Housing First ziet huisvesting als beginpunt in plaats van als einddoel. Eenmaal gehuisvest kijken we naar passende ondersteuning.

Delen: