Persoonlijke coaching voor daklozen in Zwolle

Een ware omslag in dagactivering dak-en thuislozen


Op 1 januari 2014 is Zwolle Actief officieel van start gegaan. Een ware omslag in de manier van omgaan met dagactivering van dak-en thuislozen in de stad Zwolle. Geen dagopvang meer, maar persoonlijke coaching voor iedere dakloze. Sinds de start zijn 83 deelnemers echt actief geweest op een werkplek. Zwolle Actief betrekt hierbij lokale ondernemers. Dat is vernieuwend.  

 

Het betrekken van lokale ondernemers werpt zijn vruchten af. Er worden meer werkplekken aangeboden dan er deelnemers zijn. Om de betrokkenheid van lokale ondernemers duurzaam te borgen zet Zwolle Actief in 2015 een platform op. Naast het bieden van een werkplek, heeft het platform ook als doel anderen uit te dagen echt iets te betekenen voor de daklozen in Zwolle.  Jan Hoeve (ondernemer, Hoeve Ittersum): “Zonder Zwolle Actief is het voor mij de vraag of we echt iets voor de deelnemers hadden kunnen betekenen, het is een kwetsbare groep.“


Dagactivering vergroot zelfredzaamheid

Sinds de start van Zwolle Actief hebben 121 deelnemers een persoonlijk plan gemaakt met de activeringscoaches en 83 deelnemers zijn actief geweest op een werkplek. Meer dan de helft van de deelnemers heeft 1 of meerdere stappen gezet op de zelfredzaamheidsmatrix gedurende het traject. Zij zijn dus meer zelfredzaam geworden op het onderdeel dagbesteding.


Ook beweging op andere gebieden

Arend Jan Poelarends activeringscoach van Zwolle Actief vertelt: “De kracht van de coaching trajecten is het informele contact met onze deelnemers. We gaan ongedwongen met ze in gesprek en vragen hen wat ze graag zouden willen. Dit zorgt ervoor dat we heel diverse werkplekken vinden. Zo is bij één van de deelnemers schrijftalent ontdekt. Hij schrijft in de maand  januari onder de noemer ‘Sjaak’ in de Swollenaer. Doordat deelnemers aan de slag gaan merken we dat er op andere levensgebieden zoals financiën, wonen, verslaving ook beweging komt. Deelnemers geven ook aan dat ze weer ergens onderdeel van uit maken en dat het nut heeft dat wat ze doen.”

Zwolle Actief is een initiatief van Tactus, RIBWGO, Travers, Dimence, Leger des Heils en LIMOR.

Delen: