Van dakloos naar een (T)huis

Ellen leefde op straat. Nu, twee jaar later, heeft zij een huis en is het haar gelukt om er een 'thuis' van te maken. Lees hieronder haar inspirerende verhaal, verteld door Jeanet Regnerus, medewerker bij LIMOR en betrokken bij de begeleiding van Ellen. 


Bij de supermarkt koop ik snel een zak broodjes, twee mandarijnen en een kleine drinkyoghurt. Aardbeiensmaak omdat ik weet dat dat haar favoriet is. Bij de uitgang valt mijn oog op een leeg doosje waarin het allemaal precies past. Stel dát ik Ellen tref dan kan ze het makkelijk meenemen.

In de verte zie ik haar slenterend, met de jas afgezakt over haar schouders. Met sjokkende bewegingen gaat ze richting het station. Naast haar loopt haar altijd trouwe, volgzame hond Macho. Ik had gehoopt dat ik haar zou zien maar toch had ik haar niet echt verwacht. In het stationsrestaurant drinken we koffie. Voor Ellen bestel ik twee croissantjes erbij. Zorgvuldig vouwt ze eentje in haar servet, de andere eet ze op.

Dakloos, een leven vol afwijzing en eenzaamheid

Ik vertel haar dat ik een woning voor haar heb, maar ze reageert amper. Deze trieste blik ken ik. Ruzie met haar vriend, geen geld voor een joint en moe van het niet kunnen slapen. Haar mooie blauwe ogen onder de verwarde vette blonde haren vertellen mij elke keer dat er een sterke vrouw achter schuilt. Het leven heeft haar alleen nog maar een kant laten zien van afwijzing en eenzaamheid. Ooit was een hondenhok haar slaapadres. Een plek vol onzekerheid en zonder bescherming. De pikdonkere nachten alleen. Ik vraag me af wie haar heeft gemist en waar een bed onbeslapen bleef. 

Nu een huis voor haarzelf. Voor Ellen is het verschil groot, niet te bevatten en niet te overzien. “Ik heb een plan bedacht om jouw huis bewoonbaar te maken”, zeg ik. Wat ik niet kan bedenken is hoe ik van haar huis een thuis kan maken...

 

Zelfgebakken cake

We zijn twee jaar verder. Het is lekker warm in huis. Ellen vertelt vol trots dat ze bij de kringloop een oventje heeft gescoord. We drinken koffie en naast mijn kopje ligt een servetje met daarin opgevouwen een stukje zelfgebakken cake." Voor vanavond, als je thuis bent". Het is Ellen gelukt voor haar en Macho een eigen thuis te creëren. 
 

Meer persoonlijke verhalen lezen?

Vanuit LIMOR willen we écht het beste voor onze cliënten. We vinden het dan ook extra bijzonder te horen dat mensen opkrabbelen uit de ellende en hun leven weer vorm geven. Lees hier de persoonlijke ervaringen van onze cliënten: https://www.limor.nl/limor-helpt/persoonlijke-verhalen

 

Delen: 
Plus