Zonder Woning geen Woningsdag

Vandaag vieren we Woningsdag in plaats van Koningsdag. Vanuit ons huis komen we digitaal samen en spreekt koning Willem Alexander ons toe via een thuistoost. Maar hoe vier je Woningsdag zonder woning? Wij hopen dat de Koning vandaag aan álle mensen in onze samenleving denkt, ook de mensen zonder woning. Want zonder woning geen woningsdag! Daarom schrijven wij alvast onze droom-thuistoost voor hem:


Beste burgers,

 
In Nederland vieren we vandaag Koningsdag met een Woningsdag. Vanwege corona blijven we thuis en komen we online samen. De maatregelen vragen veel van ons allemaal. We hebben moeite met thuisblijven. Maar tegelijkertijd zijn er mensen die moeite hebben met het verkrijgen van een huis. In Nederland zijn op dit moment zo’n 7% van onze medeburgers dak- of thuisloos. Voor hen vandaag geen Woningsdag. Dat besef ik mij al te goed.

In een verzorgingsstaat als Nederland is het onacceptabel dat het aantal dak- en thuisloze mensen blijft stijgen. Het land waar we naar elkaar omkijken. Waar we zorgen voor elkaar. Het land waar niemand buiten de boot valt. In dit welvarende land zouden we iedereen bestaanszekerheid moeten kunnen bieden.
Ik heb dan ook besloten om dit jaar om te dopen tot Woningsjaar. Een jaar waarin we streven naar een thuis voor iedereen. Laten we mensen kansen bieden en vertrouwen geven om het dakloze leven voorgoed te doorbreken. Laten we hen verwelkomen in onze wijken, portieken en levens.


Een goede en veilige woonplek is immers een belangrijke behoefte en grondrecht van iedere burger en een voorwaarde voor maatschappelijke participatie. Volgend jaar rond deze tijd hoop ik met u allen vanuit eigen woonruimte met u te kunnen proosten. Want in ons land hoort iedereen erbij en sluiten we niemand uit.
 
Daar toost ik op!

 

Delen: 
Plus