Ahmed

“Weer mijn eigen woning. Daar ben ik het meest trots op!”

Op zijn veertiende vlucht Ahmed (30) uit Irak naar Nederland. Alleen, zonder familie. Het lukt hem alles opnieuw op te bouwen. Totdat hij verslaafd raakt. Ahmed: “Door eenzaamheid en verkeerde vrienden ging ik drugs en alcohol gebruiken. Toen ging het bergafwaarts. Door overlast en ruzies met de buren werd ik mijn huis uitgezet.”

 

Na de uitzetting mag Ahmed van de woningcorporatie vijf jaar lang niet op een woning reageren. Een lange periode van omzwervingen in binnen- en buitenland volgt. Ahmed: “Mijn situatie zag er slecht uit. Ik sliep in parken en treinen. Toen het te koud werd, overnachtte ik bij junkies thuis. Door mijn verslaving deed ik veel verkeerde dingen: diefstal, inbraak en vechtpartijen. Daardoor kwam ik in de gevangenis terecht.”


Samenwerking

Na zijn detentie komt Ahmed in contact met LIMOR. Samen met de Reclassering en Stichting MEE wordt een plan gemaakt. Eerst kijkt de begeleider van LIMOR of Ahmed door zijn eigen sociale netwerk kan worden geholpen. Dit blijkt niet het geval. Dan komt er een plek vrij in de crisisopvang. Ahmed: “In de opvang heb ik mijn financiën op orde gebracht en mij aangemeld voor een schuldsaneringstraject. Ondertussen werd ik via LIMOR aangemeld voor een woontraject.”


De fles

Na drie maanden komt er een woning beschikbaar, die op naam van LIMOR wordt gehuurd. “Acht maanden ging het erg goed. Toen werd het spannend. Ik had leuk werk bij het dierenasiel, maar dat stopte. Ik verveelde mij, zat de hele dag thuis en sliep slecht. Daardoor greep ik weer naar de fles. Of ik het huurcontract na een jaar kon overnemen, was onzeker. Uit een gezamenlijk gesprek met LIMOR en de woningcorporatie bleek dat zij positief waren: ik betaalde mijn huur en veroorzaakte geen overlast. Wel gaf mijn begeleider het advies hulp te zoeken voor mijn verslaving.”


Onafhankelijk

Ahmed vervolgt: “Inmiddels staat de woning op mijn eigen naam. Daar ben ik het meest trots op. Nu ben ik van niemand afhankelijk. Mijn begeleider stimuleert mij zoveel mogelijk zaken zelf te regelen. Het geeft me veel voldoening als dit lukt. Momenteel ben ik bezig met een aanmelding bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Ik wil echt stoppen met alcohol en drugsgebruik. Vooral omdat ik straks drie dagen per week dagbesteding ga doen, een opstapje naar betaald werk. Het liefst zou ik in de toekomst mijn vrachtwagenrijbewijs willen halen.”