LIMOR, PerspektieV en De Makelij bundelen krachten in Hardenberg

Noaberschap: dit is geen loze kreet in Hardenberg. Het betekent dat mensen naar elkaar omzien, elkaar ondersteunen. Vanuit deze solidariteit is ook de nieuwe samenwerking van de ‘noabers’ PerspektieV, LIMOR en De Makelij vormgegeven. De drie maatschappelijke zorgverleners gaan vanaf juli in Hardenberg hun zorgaanbod op elkaar afstemmen en samenvoegen, zodat elke cliënt de hulp vindt waar hij of zij behoefte aan heeft. Het aanbod wordt hiermee completer, gevarieerder en eerder inzetbaar.


“Voortaan kunnen we bij onze partners terecht, als we een zorgtraject met een cliënt uitstippelen maar bepaalde zorg zelf niet aanbieden”, aldus Marissa van der Molen, directeur Noord/Oost bij LIMOR. “Het zorgpalet wordt veel kleurrijker”, vult Stephan Dijkstra aan, oprichter en directeur van PerspektieV. “Maatwerk zelfs.”

De samenwerkingspartners

PerspektieV begeleidt kinderen en jongeren van 4 t/m 27 jaar en biedt systemische behandeling en begeleiding aan gezinnen. LIMOR ondersteunt mensen met meervoudige problematiek en/of ernstige psychische, psychiatrische- en/of verslavingsaandoeningen. De organisatie helpt hen (weer) mee te doen aan de maatschappij. De Makelij is een sociale onderneming, die haar dagbestedingsdeuren opent voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die een andere taal spreken en/of een beperking hebben. Ook werken er veel vrijwilligers. Door met deze gemixte groep samen te werken heeft de Makelij een laagdrempelige, samenbindende functie in de gemeente Hardenberg gecreëerd.

“Zo kunnen cliënten die nog niet toe zijn aan een baan op de arbeidsmarkt, werkervaring opdoen bij De Makelij en zo hun kansen op re-integratie vergroten”, aldus stichter en directeur van De Makelij, Anne Meijer. “En LIMOR en PerspektieV zijn gespecialiseerd in complexe problematiek. Als we een vermoeden hebben dat er van alles speelt bij de mensen in onze werkplaats kunnen we ons nu heel gemakkelijk tot onze partners wenden.”


Samenwerkingsverband warm onthaald door gemeente Hardenberg

“Ons DNA lijkt sterk op elkaar”, beaamt Dijkstra. “Het is dan ook niet vreemd dat we elkaar als samenwerkingspartners gevonden hebben. Én dat gemeente Hardenberg, die onze samenwerking al bekrachtigd heeft, ook veel in deze krachtenbundeling ziet.” 

Hoewel de samenwerkingsovereenkomst pas onlangs getekend is, hebben de mensen in de zorgteams al eerste gezamenlijke successen geboekt. In de toekomst is het de bedoeling dat de drie zorgverleners ook zorgarrangementen samenstellen. Zo zijn PerspektieV en LIMOR een specialistisch aanbod rondom echtscheidingsproblematiek in Hardenberg aan het opzetten, met zorg voor ouders en kinderen. Van der Molen: “En we willen een gedeeld aanmeldloket instellen. Maar eerst maar eens de mouwen opstropen. ‘Noodnoabers’ noem je de kleine kring waar je je in geval van nood tot wendt? Ja, dat zijn we wel.”

Delen: 
Plus