Robert was jaren dakloos: 'een huis helpt je om positief te blijven'.

Housing First in Aflevering 6 documentairereeks Buiten Gewoon bij Omroep West

In aflevering 6 van Buiten Gewoon vertelt Robert zijn verhaal. Hij kwam op zijn vijftiende op straat terecht. Inmiddels woont hij al twee jaar in een huis via Housing First van LIMOR.

 

Robert: “Mijn jeugd zag er niet fijn uit. Ik werd door mijn vader geestelijk en lichamelijk mishandeld. Ik werd dat zo zat. Daardoor ben ik op mijn vijftiende op straat terecht gekomen.”

 

Onvoldoende hulp voor jongeren

Robert licht toe dat er in zijn tijd nog niet echt goede voorzieningen bestonden voor dak- en thuisloze jongeren. “Het was geen fijne tijd en ik heb altijd geknokt. Je kon pas vanaf je achttiende terecht in de opvang en er was ook geen daklozenuitkering. Daarom ging ik buiten slapen. Ik sliep in het bos, in parkeergarages en in panden die leegstonden. Ik zorgde er altijd voor dat ik overlevingsspullen had. Een slaapzak en een tent. Want als je buiten slaapt in de winter en het gaat vriezen, dan vries je dus gewoon dood.”

 

Gevolgen van dakloosheid

Dak- en thuislozenexpert Klaas Koffeman van het Straatpastoraat licht toe wat het effect van een dakloos leven op mensen is. “Verblijf in de nachtopvang of andere vormen van opvang is slopend. Dat maakt dat mensen die zonder psychische problemen in de dakloosheid terechtkomen vaak alsnog te kampen krijgen met problematiek. Wanhoop, uitzichtloosheid, de communicatie met mensen om je heen en teleurstelling over de hulpverlening zijn allemaal zaken waar je op een gegeven moment aan gaat lijden.”

 

"Wanneer er sprake is van psychische problemen dan wordt het alleen nog maar moeilijker om uit de situatie van dakloosheid te komen. Dat heeft er mee te maken dat mensen in dat geval niet goed in staat zijn om hun eigen situatie te beoordelen en dus een oplossing te zoeken."  

 

Eerst een huis

Juist daarom is het belangrijk om mensen zo snel als mogelijk te helpen en passende ondersteuning te bieden. Robert is inmiddels al twee jaar van de straat: “Ik woon in een huis via Housing First van LIMOR. Housing First werkt eigenlijk andersom. Normaal als je dakloos bent dan kom je in een instelling terecht en moet je bewijzen dat je goed met woonruimte omgaat. Bij Housing First krijgt iemand eerst een huis en vervolgens wordt pas gekeken naar welke problemen er zijn. Dat is belangrijk eerst een huis, want een huis is de waarborg van een goed leven. Het helpt je om positief te blijven, want er is al 50% van het werk gedaan.”

 

Toch was het van het leven op de straat naar een gewoon huis wel wennen voor Robert: “Je hebt toch last van het gevoel dat je er uitgestuurd kan worden. Want dat gebeurt nogal veel. Dus het eerste jaar laat je alles ingepakt staan. Ik heb ook in mijn huis nog in mijn tent en slaapzak geslapen. Dat zit er zo in, daar moet je echt weer aan ontwennen. Het heeft een half jaar geduurd. Toen ben ik naar het bos gegaan en heb ik ritueel mijn tent en slaapzak verband. Ik heb het gewoon in de fik gestoken. Nieuw leven, nieuwe kansen.”

 

LIMOR biedt Housing First aan door het hele land en Housing First specfiek gericht op jongeren in Den Haag. Lees meer over ons aanbod.   

Delen: