Terugblik Hoarding-congres LIMOR Wie wat bewaart heeft wat

Donderdag 11 oktober organiseerde LIMOR het Hoarding-congres Wie wat bewaart heeft wat in het WTC Hotel in Leeuwarden. Zes sprekers vanuit verschillende hoeken van het zorgveld verzorgden het plenaire programma en de kennissessies.

Ruim 200 vertegenwoordigers van onder andere maatschappelijke opvangorganisaties, woningcorporaties, handhavingsteams en gebiedsteams bezochten het congres over hoarding. Om te luisteren en vooral ook om kennis te delen en uit te wisselen. Tijdens het congres stond de aanpak van de verzamelstoornis centraal. Bij LIMOR kijken we terug op een waardevol en inspirerend congres en danken we alle sprekers en betrokkenen voor hun inzet.

Van veel bezoekers hebben we de vraag gekregen of het mogelijk is de presentaties terug te kijken. Aan deze behoefte komen we graag tegemoet. Klik op de link onderaan deze pagina voor de presentatie van de GGD en de Dierenbescherming.

Markante uitspraken 

Het voert te ver om een uitgebreid verslag van de dag te maken. Toch willen we u enkele bijzondere uitspraken van de sprekers niet onthouden.

Het belangrijkste bij de aanpak van hoarding is het vertrouwen met de cliënt. Het maken van contact is het sleutelwoord. Belangrijk is dat je elkaar als ketenpartners weet te vinden om samen te werken. (Menco den Engelsman, manager Friesland Noord LIMOR)

Hoarding genees je niet. Je leert iemand er controle over te krijgen. Begeleiding is een proces van jaren en misschien zelfs wel levenslang. (Irma van Steijn, GZ-psycholoog, A&O psycholoog en seksuoloog NVVS)

Verzamelen van dieren en spullen, voor het brein is dit hetzelfde. Verzamelen voert de boventoon.
Het verschil is hierbij wel dat dieren kunnen lijden. Daardoor is ingrijpen met dwang en drang soms noodzakelijk.
(Colette de Jong, handhaver Noord-Nederland en Ike Post, toezicht Dierenwelzijn)

Soms is ingrijpen noodzakelijk. Als handhaver ben je na het leeghalen van het huis geneigd te zeggen “Het is klaar”, maar zo werkt het niet. Formeer een goed team, pak het probleem integraal op en behandel de cliënt altijd met respect. (Tom van Mourik, waarnemend burgemeester van de gemeente Smallingerland)
 

Contact

De begeleiding van een hoarding-cliënt valt of staat met het vertrouwen dat een cliënt heeft in zijn of haar begeleider. Dat vertrouwen geven en behouden, is waar we bij LIMOR goed in zijn. 
Klik hier voor meer informatie over onze aanpak. Hebt u een vraag of wilt u meer weten, neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 085-485 6000 of stuur een e-mail naar: info@limor.nl.
 

Presentaties

Hieronder kunt u de presentaties van de sessies tijdens het hoarding congres downloaden.
Dierenbescherming: Animal hoarding
GGD: Hoarding, vervuiling in de praktijk   

Delen: 
Plus