Een werkdag van Daisy, trajectondersteuner Housing First

Wereld daklozendag

Zaterdag 10 oktober is Wereld Daklozendag, een dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor dakloze mensen. Bij LIMOR zetten we ons dagelijks in voor de aanpak van dakloosheid. Met Housing First bieden we mensen, na jarenlang op straat te hebben geleefd, een woning én de ondersteuning op maat die nodig is om weer een waardig leven te kunnen leiden zoals zij dat willen. 

 

Onze ondersteuners bereiken prachtige resultaten met de Housing First deelnemers, al zeggen we het zelf ;) We zijn trots op ze! Ook op Daisy, trajectondersteuner Housing First in Den Haag. Daisy deelt hieronder haar belevenissen als trajectondersteuner binnen Housing First. Vandaag staat er geen huisbezoek op de planning, maar bezoekt ze samen met Remco (deelnemer HF traject) de plekken in het bos waar hij verbleef tijdens zijn dakloze bestaan. 

 

Daisy: “Iedere deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Zo ook Remco. Hij heeft sinds enige tijd zijn eigen woning, maar verbleef daarvoor 12 jaren in het bos. Hij vertelt graag over deze periode en benadrukt altijd hoe mooi het is om in de natuur te verblijven. Vandaag is de dag om dit met eigen ogen te zien en zijn verhalen erbij te horen."

 

Band creëren met deelnemer 

Binnen Housing First werken we met de persoonsgerichte benadering, waarbij het belangrijk is om een band met de deelnemer te creëren. Niet alleen om die reden ga ik met Remco mee, maar ik ben ook gewoon heel nieuwsgierig; hoe besteedde hij zijn tijd in het bos? Waar haalde hij zijn eten vandaan? Ik wil iets dichter bij zijn leefwereld komen. Het is namelijk best lastig voor te stellen dat iemand zoveel jaar dak- en thuisloos is geweest en tóch met zoveel passie kan vertellen over die tijd.


Tent inruilen voor bed

Als we aankomen bij de plek in het bos waar Remco lange tijd heeft geleefd, vertelt hij destijds wekenlang bezig geweest te zijn met het afschermen van zijn verblijfplaats. Om zo weinig mogelijk op te vallen, verborg hij zijn tent onder hout en takken. De restanten hiervan zijn inderdaad nog goed te zien. Ik bedenk me dat deze plek jarenlang zijn veilige, vaste stekkie was. In het begin was een eigen woning dan ook erg wennen voor hem. Zo had hij in de woonkamer zijn tent opgezet en sliep daar eerst ook. De tent staat er nog steeds, maar inmiddels slaapt hij in een bed. 

 

“Terwijl ik in het bos sta, word ik even stil. Ik besef me dat je het leven zelf kleur moet geven, ook al zijn de omstandigheden niet ideaal.”
- Daisy Kortekaas, trajectondersteuner Housing First Den Haag.

Onze aanpak Housing First is mensgericht

Niet alleen als persoon voel ik me verrijkt door dit contact. Ik besef me dat je het leven zelf kleur moet geven. Maar ook in het begeleidingstraject brengt de persoonlijke benadering zoveel goeds. Door de Housing First training die ik eerder heb gevolgd, leer je ‘out of the box’ te denken; hoe benader je iemand, hoe zorg je voor de aansluiting? Voor mij is dat vooral richten op ‘het mens zijn’. Ik ben dan wel de professional, maar zo stel ik me tegenover de deelnemer niet op. 

Remco en ik hebben op deze middag hele andere gesprekken en het brengt ons dichter bij elkaar. Voordat we weer vertrekken, genieten we beide nog even van de mooie omgeving om ons heen. En ik? Ik neem me voor om voortaan meer te genieten van de kleine dingen.

Meer weten over Housing First? 

Heb je vragen of behoefte aan meer informatie over Housing First? We denken graag met je mee en zijn beschikbaar om te adviseren, begeleiden en trainen bij implementatie van Housing First. Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op. Dat kan telefonisch: 085 – 485 6000 of per e-mail: housingfirst@limor.nl 

Delen: 
Plus