Housing First: iedereen recht op een thuis

Les Invisibles: fictie of realiteit?

Op aanreiken van Stichting Zwerfjongeren Nederland is LIMOR in gesprek gegaan met het NRC naar aanleiding van de persvertoning van de film Les Invisibles. Samen met de NRC-recensent hebben Melanie Schmit (Manager Housing First LIMOR), Peter Hoogendijk (Begeleider Leger des Heils) en Su en Khadija (twee jonge vrouwen die deelnemen aan het Housing First Jongeren project van LIMOR) naar de film over een dagopvang voor vrouwen in Frankrijk gekeken.
 

Minder opvang, meer wonen

Melanie Schmit vertelt: “We zouden ons niet blind moeten staren op opvang. In noodgevallen moet dit er kortdurend zijn, maar waar we ons echt op zouden moeten concentreren is het verwezenlijken van het recht op een (t)huis voor een ieder. Ofwel; mensen die dakloos zijn geraakt zo snel mogelijk weer voorzien van huisvesting en nog beter; voorkomen dat mensen hun woning verliezen. Daarom maakt LIMOR zich hard voor minder opvang, meer wonen.”

LIMOR vindt, net als Stichting Zwerfjongeren Nederland, dat niemand in de opvang hoort, zeker jongeren niet. “Een woning is daarin de eerste stap, dan ben je opeens geen ‘dakloze’ of ‘zwerfjongere’ meer, maar een ‘huurder’ en ‘buurman of -vrouw” aldus Marleen van der Kolk (programmamaker Stichting Zwerfjongeren Nederland). Samen pleiten we voor ‘de basis op orde brengen’. Iedereen heeft recht op een thuis waar je tot rust kunt komen en veilig kunt zijn.
 

“Het had wel wat rauwer gemogen”

Lees hier ook wat Su en Khadija, deelnemers van het Housing First jongeren project van LIMOR, over de film te zeggen hebben.

Delen: