Bram

“Zelfs hulpverleningsinstanties vonden mijn situatie uitzichtloos.”

“Wat ik als allereerst deed toen ik dit huis kreeg? Mijn eigen koffie zetten! Dat gaf een enorm gevoel van vrijheid.” Bram (57) heeft een zwerversbestaan van vijf jaar achter de rug. Met hulp van LIMOR lukt het hem weer op te krabbelen en opnieuw een woning te huren. “Dat is niet zonder slag of stoot verlopen”, vertelt hij. “De omstandigheden waarin ik verkeerde waren dusdanig slecht dat zelfs hulpverleningsinstanties mijn situatie als ‘uitzichtloos’ bestempelden.”

 

 

Na zijn scheiding krijgt Bram een woning toegewezen. Zijn WAO-uitkering is te laag om de huur van te betalen, dus vraagt hij een aanvullende uitkering aan. Pas na een half jaar wordt deze toegekend. Te laat voor Bram. Huisuitzetting volgt. Bram: “Twee dagen na de uitzetting was de aanvullende uitkering rond. Toen ik de deurwaarder vroeg of ik mijn woning terug kon krijgen, kreeg ik een heel cru ‘nee’ te horen. Toen sloegen bij mij de stoppen door. Vanaf die dag begon mijn zwerversbestaan.”


Dieptepunten

In de jaren die volgen, logeert Bram bij familieleden en kennissen. Hij slaapt zelfs in zijn auto. “Ik kon geen kant op. Een woning kon ik niet huren met mijn lage inkomen. En voor het aanvragen van een aanvullende uitkering had ik eerst een huis nodig! Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht. Op een gegeven moment was ik zo somber dat ik overwoog met de auto de vijver in te rijden. Dat was een van de dieptepunten. De foto’s van mijn kinderen op het dashboard waren de enige reden dat ik niet opgaf.”


Vertrouwen

De geboorte van Brams kleindochter betekent een ommekeer in zijn leven. “Er ontstond een vechtlust in mij om mijn situatie te verbeteren. Via een hulpverleningsinstantie kwam ik in contact met LIMOR. Eerst dacht ik dat het de zoveelste instantie zou zijn die voorbij komt. Maar langzamerhand groeide mijn vertrouwen in LIMOR. Samen met hen ging ik in gesprek met de woningcorporatie die, ondanks een oude betalingsachterstand, toch bereid was mij een woning toe te wijzen. Een eerste stap in de goede richting!’


Doorbraak

De woning wordt op naam van LIMOR gehuurd, waarmee de vicieuze cirkel wordt doorbroken. Na een jaar kan Bram, als het goed gaat, het huurcontract overnemen. “Dat er een instantie is die vertrouwen in mij heeft, geeft mij een heel goed gevoel. Dit stimuleert mij om mijn best te blijven doen, want ik wil mijn woning niet opnieuw kwijtraken. Ook zoek ik hulp voor mijn psychische problemen, want er is veel gebeurd. Ik probeer niet te ver vooruit te kijken. Voor nu heb ik een dak boven mijn hoofd en staat mijn leven weer in de startblokken. Eindelijk tijd om een leuke opa te zijn!”