Problemen horen bij het leven. Maar wat als de ellende compleet is en het einde zoek? Hoe word je problemen zoals huisuitzetting, dakloosheid en verslaving dan de baas? Misschien loop jij net als Jos en Anja tegen opvoedingsproblemen aan binnen je gezin of zijn er andere problemen thuis. Of heb je te maken (gehad) met detentie of financiële problematiek. LIMOR wil er voor jou zijn en je, net als bij Jos en Anja, weer op weg helpen. Dat doen we bij iedereen weer op een unieke manier, want geen mens en geen situatie is hetzelfde. Meer informatie? Klik hier om je aan te melden of vul het contact formulier in.
Scroll naar beneden voor het persoonlijk verhaal van Jos en Anja.
Hij groeit op in tehuizen en pleeggezinnen. Verslaving en detentie tekenen zijn leven. Zij komt uit een nest waar veel gedronken wordt en raakt verzeild in de wereld van drugsdealers. Wanneer hun levenspaden elkaar kruisen, besluiten Jos (36) en Anja (32) samen de strijd tegen hun problemen aan te gaan.
Vluchten in drugs
Anja vertelt: “Na mijn opname in een afkickkliniek kreeg ik een woning van Verslavingszorg Noord Nederland. Toen ik zwanger raakte, konden we daar niet langer blijven. We besloten te verhuizen naar de zorgboerderij waar Jos op dat moment werkte. Daar eenmaal aangekomen, bleek dit een onveilige omgeving te zijn. De politie vond wapens tijdens een inval.” Jos vult aan: “We vertrokken en konden tijdelijk bij vrienden blijven. Feitelijk waren we dakloos, met een klein kindje. We zaten zonder inkomen en leefden van ons persoonsgebonden budget. Hierdoor ontstond een nieuwe schuld, maar wat moesten we anders? Door de stress blowde ik gigantisch veel. We overzagen de problemen niet meer en vluchtten beiden in drugs. Instanties konden ons niet verder helpen. Zonder woonadres kregen we geen uitkering. Voor een woning hadden we weer inkomen nodig. We zaten muurvast.”
Crisiswoning
Via vrienden komen Jos en Anja terecht bij LIMOR. Al snel komt een crisiswoning beschikbaar. Anja: “Dit bracht een stuk zekerheid, we waren erg opgelucht! Toch brak ook een moeilijke periode aan. Jos werd in die tijd twee keer opgenomen in een afkickkliniek. Soms dacht ik: ik heb wel een man, maar ik voel me een alleenstaande moeder.” Ook het starten van een schuldsaneringstraject blijkt ingewikkeld, vanwege fraudezaken uit Anja’s verleden. “Door teleurstelling op teleurstelling waren we gewend geraakt onze kop te laten hangen. Onze begeleidster stimuleerde ons om door te gaan en zaken, zoals onze administratie, op te pakken. Dát hadden we nodig!”
Stabiel
Langzamerhand gaat het beter. Jos en Anja verhuizen naar een eigen woning en het huurcontract komt na een jaar op hun eigen naam. Ook rekent Jos af met zijn verslaving. Jos: “Sinds een jaar ben ik clean. Dat voelt erg goed. Drugs zijn sluipmoordenaars. Je denkt dat het je rust brengt, maar uiteindelijk slopen ze je. Doordat de verslaving aangepakt is, zijn onze financiën veel stabieler.”
Eindfase
De begeleiding van LIMOR wordt geleidelijk afgebouwd. In de eindfase is aandacht voor het versterken van het sociaal netwerk zodat Jos en Anja hierop kunnen terugvallen. Jos: “We doen beide vrijwilligerswerk. Op die manier leggen we nieuwe contacten. Door alle problemen vielen we letterlijk buiten de samenleving, zoiets maakt je onzeker. Ik vertrouw erop dat we het in de toekomst weer zelfstandig kunnen, maar helemaal zonder begeleiding zie ik nu nog niet zitten.” Lachend voegt hij er aan toe: “Ook van LIMOR moeten we afkicken!”