Dakloze jongeren verdienen langdurge begeleiding

Documentaire ‘Buiten Gewoon’ bij Omroep West

LIMOR Housing First-kwartiermaker Melanie Schmit benadrukt in ‘Buiten Gewoon’ van Omroep West dat we kwetsbare jongeren niet moeten loslaten, ook als ze niet expliciet om hulp vragen. In de documentaire vertelt ex-dakloze Sylvana haar verhaal.


Sylvana was 19 toen ze dakloos raakte, daarvoor woonde ze bij haar ouders. Door een uit de hand gelopen ruzie komt ze op straat terecht. Uiteindelijk slaapt ze maar liefst 10 maanden in de crisisopvang. In die periode gaat ze niet naar school. “Omdat ik teveel aan mijn hoofd had. Ik kon me niet concentreren. Daarbuiten had ik ook geen vast adres om te kunnen opgeven op school, wat het ook weer moeilijk maakte.”

 

Toename dakloze jongeren

Het aantal dak- en thuisloze jongeren is de afgelopen jaren flink toegenomen. Melanie verklaart dat hier niet 1 aanwijsbare reden voor bestaat. “Wat we in ieder geval zien is dat er gewoon een gebrek aan beschikbare en betaalbare woningen is voor jongeren. Daarnaast is er onvoldoende inkomen voor ze wanneer ze aangewezen zijn op een uitkering. In Nederland gaan we er vanuit dat ouders tot hun 21ste een soort onderhoudsplicht hebben. Voor de jongeren die dak- of thuisloos raken is dat vaak niet het geval. Of ze hebben geen warm thuisfront, of het thuisfront heeft zelf de middelen niet.”

 

Daarnaast zien we de gevolgen van de kostendelersnorm terug in de cijfers. De kostendelersnorm houdt in dat wanneer er meer volwassenen in een huis wonen, de uitkering gekort wordt. In de praktijk betekent dit dat sommige jongeren zodra ze voor de wet volwassen zijn het huis uit moeten en vervolgens nergens terecht kunnen. 

 

Leven op straat 

Sylvana bracht in de periode dat ze geen huis had dagenlang op straat door. Sylvana: “In de nachtopvang word je om 8 uur wakkergemaakt. Dan ging je ontbijten en werd je om 9 uur er uitgeschopt. En dan sta je daar.” Inmiddels woont ze begeleid en gaat ze weer naar school toe.

 

Toch denkt ze nog veel terug aan deze periode uit haar leven. Sylvana “Het is een lastige periode, die toch wel veel bij me heeft losgemaakt. Ik kan er nog steeds van wakker liggen, af en toe. Of eraan terugdenken. Het was gewoon heel erg zwaar.”

 

Langdurige betrokkenheid

Juist daarom benadrukt Melanie het belang van langdurige begeleiding. “Ik denk dat we jongeren veel te snel loslaten. Het is juist belangrijk dat we dat niet doen, ook als ze niet expliciet om hulp vragen. In deze levensfase willen alle jongeren zich losmaken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ze op bepaalde momenten ergens op terug kunnen vallen. Dat moeten we voor deze jongeren ook gewoon regelen.”

 

Housing First Jongeren

In Den Haag is LIMOR samen met het Leger des Heils gestart met Housing First speciaal voor jongeren. De werkzame elementen van Housing First worden gecombineerd met een jeugdspecifieke benadering.  Zo kunnen we effectieve ondersteuning bieden aan mensen in een kwetsbare levensfase. Ook heeft LIMOR het initiatief genomen om de Housing First Gids te naar de Nederlandse context te vertalen. Lees hier verder. 

 

Over ‘Buiten Gewoon’

In de achtdelige documentaireserie 'Buiten Gewoon' van Omroep West volgt Fred Zuiderwijk verschillende dak -en thuisloze mensen om erachter te komen hoe zij dakloos zijn geworden, hoe ze leven en hoe ze de toekomst zien.


•    Bekijk de uitzending van ‘Buiten Gewoon’ terug via Omroep West
•    De uitzending ‘Buiten Gewoon’ van 20 januari staat in het teken van thuisloze mensen en het fenomeen bankhoppen. Ook in deze uitzending is LIMOR Housing First-kwartiermaker Melanie Schmit te zien.

Delen: