Hond blijkt waardevol in begeleiding tijdens corona

Wandelen. Dé nieuwe manier tijdens de coronacrisis om het contact te onderhouden met je familie, naasten en cliënten. Henk Eisses, trajectondersteuner in Groningen, voegt nog een extra element toe tijdens zijn wandelingen, namelijk zijn trouwe viervoeter. Henk: “Dat het omgaan met dieren een positief effect kan hebben op volwassenen en kinderen, wordt door steeds meer mensen gezien. Daarom wilde ik mijn hond Eska graag eens meenemen tijdens mijn wandelingen, om te kunnen ervaren wat de toegevoegde waarde kan zijn voor de ondersteuning aan cliënten.” 

 

Henk heeft tot nu toe positieve ervaringen met het meenemen van zijn hond. Cliënten geven aan dat het contact informeler wordt. Zeker wanneer het gesprek intensiever en zwaarder van aard is zorgt de hond voor de (brood)nodige afleiding. Henk: “De hond voelt aan wanneer de ander minder goed in zijn/haar vel zit en komt dan bij je voor een aai of een knuffel. Cliënten merken dit ook en reageren er positief op.”

 

Zelfvertrouwen groeit

Hulphonden - tegenwoordig ook wel bekend onder de naam: assistentiehonden - worden steeds vaker ingezet voor verschillende mensen met heel uiteenlopende beperkingen.
Henk: “Mijn hondentrainster vertelde dat ze tijdens trainingen merkt dat veel cliënten baat hebben bij een hond. Het zelfvertrouwen en zelfredzaamheid groeit en er ontstaat een betere emotieregulatie. Ik laat tijdens mijn wandeling bijvoorbeeld de cliënt lopen met de hond en de lijn vasthouden. De cliënt is op dat moment als het ware het ‘baasje’ en in control. Dat doet iets met het zelfvertrouwen.”

 

Omgang met dieren maakt gelukkig

Bij het hondencentrum, waar Henk wekelijks komt voor een training met zijn hond, zien ze ook dat mensen die het lastig vinden om contact te maken met andere mensen, dit vaker wel durven en willen doen naar een dier. Het ongeremd fysiek contact durven maken met een ander levend wezen, doet veel goed mede door het vrijkomen van het geluks-hormoon oxytocine. Henk: “Cliënten ervaren een onvoorwaardelijke steun van de hond die ze vaak niet vinden in de maatschappij. Een dier veroordeelt niet. Door te zorgen voor een dier, krijgen ze liefde en aanhankelijkheid terug. Een mooie spiegel naar de dagelijkse werkelijkheid in de maatschappij. De waardering is groot wanneer ik de hond bij mij heb. Dat alleen al is soms meer dan genoeg om de cliënt een goed gevoel te geven. Hoe mooi is dat…”

 

Delen: 
Plus